Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Artisjokk - Cynara scolymus
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Staude som blir opptil 1.5 meter høy og 1 meter vid. Blomst, blader og stilk er spiselig. Uåpnede blomsterhoder høstes når de er på sitt største før de åpner seg, de kan også høstes en stund etter at de har åpnet seg. Små og umodne blomsterhoder kan også høstes. Ikke den mest næringsrike staudegrønnsaken, men har svært god smak. Typisk fremgangsmåte er å koke eller trekke blomsterhodene hele, og servere med en saus eller majones som artisjokkhjertene og resten av blomsterhodets deler kan dyppes i (kun basen av disse er myke og mulige å spise. Alternativt kan unge og umodne blomsterhoder kokes og spises hele. Hovedbladnerven på bladene kan spises som hos kardon , men er mindre og seigere enn hos denne. Trenger sol og liker veldrenert og fuktig jord. Problemet med både kardon og artisjokk er at de trenger en lang vokseperiode for å bli spiseklare - noe som ikke er like lett fra frø. Et annet problem er at 1-årige frøplanter tåler strenge vintre dårlig - også lengst sør. En måte å løse det på er å grave opp røttene første høst. Deretter lagres røttene i en rotkjeller eller liknende over vinteren og plantes ut på nytt når våren kommer. Må beskyttes mot kald vind, og tåler ikke våt vinterjord så bra som kardon . Unge frøplanter må beskyttes mot snegler. For å holde produktiviteten oppe, så bør artisjokk deles hvert tredje eller fjerde år (Se formering under). Blomsterhoder som begynner å utvikle seg første år bør skjæres av for å rette plantens energi mot å utvikle et sterkt rotsystem.
Urtekildens Planteleksikon om Artisjokk
Formering av artisjokk
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø : Beskytt frø mot mus. Bløtlegg over natten før de såes. 21-24°c er ideel spiretemperatur. Hvis frø ikke spirer etter 2 uker, bløtlegg frø en gang til i 48 timer og kuldestratifiser i fuktig torvmose i 4 uker. Krysspolinerer med kardon . Frø kan lagres i kjøleskap i 5-7 år.
Deling : Tuedeles på våren. Deles med kniv, spade eller to hagegaffler i 3-4 deler. Hver del må ha minst 2 sterke skudd og gode røtter. Skjær bladene ned til ca 13 cm for å forhindre vesketap. Alternativt kan man dele enkeltskudd med gode røtter fra utkanten av planten uten å løfte resten av planten. Trenger gjerne litt ekstra vannpleie i begynnelsen.
Artisjokk sorter
Frø sorter som kan gi noe variasjon
A-106: Brukt kommersielt.Concerto: Lilla blomsterhoder.
Green globe: Amerikansk sort med tette, kompakte, store og grønne blomsterhoder. Mer hardfør enn mange andre sorter, også vanlig å dyrke ved deling.
Harmony: Grønne blomsterhoder.
Imperial Star: Brukt kommersielt. Hurtigvoksende og hovedsaklig brukt som en årlig plante.
Lorca: Brukt kommersielt.
Madrigal: Brukt kommersielt.
Northern Star: Ekstra hardfør sort.
Opal: Lilla blomsterhoder.
Purple Italian Globe: Italiensk sort som bærer møre og store blomsterhoder.
Symphony: Grønne blomsterhoder.
Tempo: Lilla blomsterhoder.
Violet Globe: Lilla Blomsterhoder
Violetta di Chioggia: Italiensk sort med lilla blomsterhoder. Tidlig sesong.
Vegetativt formerte sorter
Blanca de Tudela: Spansk sort med medium store grønne blomsterhoder.Brindisino: Italiensk sort med medium store lilla blomsterhoder.
C3: Italiensk sort med store lilla blomsterhoder.
Camas de Bretagne: Sort fra Nord-Frankrike med store og grønne blomsterhoder
Castel: Fransk sort med store og grønne blomsterhoder.
Catanese: Italiensk sort med medium store lilla blomsterhoder.
Emerald: Skinnende grønne blomsterhoder.
Green Globe: Amerikansk sort med tette, kompakte, store og grønne blomsterhoder. Mer hardfør enn mange andre sorter, også vanlig å dyrke fra frø.
Green Globe Improved: Variasjon av 'Green Globe' som er kortere og mer produktiv.
Gros Vert de Laon: Fransk sort med store og grønne blomsterhoder. Store artisjokkhjerter.
Niscemese: Italiensk sort med middels store og lilla blomsterhoder.
Opera F1: Tidlig sesong. Strak plante med lilla blomsterhoder.
Peto: Mørke grønne blomsterhoder. Kan dyrkes som en ettårig.
Purple Romagna: Gammel italiensk sort med store, runde og lilla blomsterhoder.
Purple Sicilian: Varmetolerant med små blomsterhoder.
Romanesco ('Grosso Romanesco'): Italiensk sort med store og lilla blomsterhoder.
Spinoso Sardo: Spinkel italiensk sort.
Violet de Provence: Fransk sort med middels store og lilla blomsterhoder.
Violetto: Hardfør italiensk sort med lilla blomsterhoder.
Skadeinsekter og sykdommer på artisjokk
Tistelbukk - Agapanthia villosoviridescens : I Norge finnes den på Sør-Østlandet. Larvene lever inne i stenglene på tistler, de er også funnet i brennesle . Larven lever inne i stilken og også i den øvre delen av røttene på planten. Larven er fullvokst om høsten, men overvintrer, gjerne inne i den visne stilken som den har kuttet av, før den forpupper seg neste vår, slik at utviklingstiden blir ett år. Ikke et utpreget skadedyr.